PUBLISHING TALK: HOW TO PUBLISH

University Oxford Press merupakan salah satu penerbit yang berprestij dalam menerbitkan buku serta penerbitan ilmiah. Dalam menyokong meningkatkan penerbitan ilmiah para penyelidik UTeM, Perpustakaan Laman Hikmah (PLH) mengambil inisiatif untuk menganjurkan Publishing Talk: How to publish dengan kerjasama Access Dunia serta University Oxford Press.

Publishing Talk telah diadakan pada 14 November 2019 bertempat di Bilik Tayangan, PLH. Seramai 50 peserta yang terdiri daripada akademia, pelajar pasca siswazah, penyelidik serta peserta dari luar UTeM telah menghadiri taklimat ini. Publishing Talk ini telah dikendalikan oleh Puan Sumita Sen yang merupakan Regional Training & Implementation Manager, South Asia & South East Asia, Oxford University Press.

Antara topik-topik menarik yang dibentangkan adalah:

• How to turn your thesis into an article
  • How to write manuscript
  • How to select which journal you want to write for
  • How do you upload a manuscript on the OUP platform
  • What is Open Access
  • The journal publishing cycle

Peserta juga memberi komen yang positif serta cadangan agar Publishing Talk seperti ini diadakan bersama penerbit berprestij yang lain pada masa akan datang.

Ke Portal Perpustakaan