PROGRAM BICARA BUKU MAZHAB BISNES JEPUN

Perpustakaan Laman Hikmah sentiasa menyokong hasrat universiti dalam merealisasikan tema dan rangka strategik keempat universiti iaitu ’Memperkasa Potensi Komuniti’ dengan menjadi pusat rujukan setempat bagi kemakmuran dan kesejahteraan komuniti terutamanya dalam aspek perkongsian maklumat, kepakaran dan khidmat nasihat. Perkara ini memberi impak positif dalam penyediaan perkhidmatan Perpustakaan yang berkualiti melalui program penganjuran aktiviti khidmat masyarakat atau jalinan kerjasama dengan agensi kerajaan, swasta dan industri dari semasa ke semasa.

Jesteru itu, pihak Perpustakaan Laman Hikmah (PLH), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) dengan kerjasama Katana Circle Malaysia telah menganjurkan Program Bicara Buku Mazhab Bisnes Jepun sempena Program Galakan Membaca: Read@Uni pada 16 Oktober 2019 bermula jam 11.00 pagi bertempat di Ruang Santai, Perpustakaan Laman Hikmah.

Taklimat program telah disampaikan oleh Dato Hj. Zulkifli Abdul Malek  yang merupakan penerima Darjah Order of the Rising Sun dari Maharaja Jepun. Semasa program, beliau telah mengulas buku terbitan beliau berjudul 27 Tertib Mazhab Bisnes Jepun kepada peserta yang hadir. Buku tersebut menjurus kepada mempelajari cara komuniti Jepun membina bisnes dan negara mereka yang wajar dijadikan contoh.

Program ini berakhir dengan jayanya pada jam 12.15 tengahari dengan penyertaan seramai 68 orang meliputi pelajar dan staf UTeM serta orang awam. Selain dapat menambah ilmu pengetahuan, para peserta bukan sahaja berpeluang membeli buku terbitan beliau dengan harga istimewa, malah dapat merakam kenangan dengan bergambar bersama beliau.

Penganjuran program seperti ini di perpustakaan dijangka dapat berkongsi maklumat dengan warga universiti selaras dengan fungsi dan peranan perpustakaan sebagai sebuah gedung ilmu yang dinamik.