PLH TERIMA PENARAFAN 2 BINTANG BAGI MaPTeP 2019

Perpustakaan Laman Hikmah (PLH) sekali lagi menerima pengiktirafan yang memberangsangkan dalam melaksanakan polisi tenaga di pusat tanggungjawab berdasarkan Sistem Pengurusan Tenaga UTeM (MaPTeP) bagi tahun 2019 di mana PLH telah menerima penarafan 2 Bintang berbanding 1 Bintang pada tahun 2018.

Pengiktirafan ini bertujuan untuk mengekalkan momentum pelaksanaan polisi tenaga di pusat tanggungjawab sebagai salah satu cara bagi memastikan kelangsungan pengurusan tenaga yang berkesan di pusat tanggungjawab yang terlibat berdasarkan 6 elemen yang ditetapkan di dalam MaPTeP untuk pengurusan tenaga yang lestari.

AJK Pengurusan Tenaga PLH yang terdiri dari 8 orang ahli telah melaksanakan program–program kesedaran sepanjang tahun 2019 seperti Taklimat Pengurusan Tenaga dengan kerjasama Pusat Kelestarian dan Alam Sekitar (PKA), edaran brosur penjimatan tenaga kepada pengguna perpustakaan, poster-poster kesedaran jimat elektrik, peringatan mesra berkaitan penjimatan tenaga melalui telegram dan emel perpustakaan, kemaskini maklumat di Info Sudut Tenaga dan lain-lain.

Bagi tahun  2019, 7 buah fakulti/PTj telah menerima penarafan 1 Bintang manakala 4 buah fakulti/PTj telah menerima penarafan 2 Bintang. Sijil penghargaan kepada wakil-wakil pusat tanggungjawab telah disampaikan oleh YB. Datuk Tey Kok Kiew, Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Teknologi sewaktu Majlis Penutup Program Penghayatan Alam Sekitar 2019 Universiti Teknikal Malaysia Melaka (PPAS 2019 UTeM)bertempat di Arked Kolej Kediaman Lestari, UTeM pada 23 Oktober 2019 yang lalu. Puan Norshahila Che Din selaku Penolong Pengurus Tenaga, PLH telah mewakili perpustakaan menerima sijil ini.

Syabas diucapkan kepada semua warga perpustakaan yang telah memberikan komitmen yang padu dan berusaha melaksanakan penjimatan tenaga secara berterusan di perpustakaan. Semoga kejayaan ini menjadi pemangkin kepada kejayaan yang lebih besar pada masa hadapan.

One thought to “PLH TERIMA PENARAFAN 2 BINTANG BAGI MaPTeP 2019”