WORKSHOP ON STEP BY STEP GUIDE TO WRITING RESEARCH PAPER

Penyelidikan bukan saja mampu meningkatkan martabat sistem pendidikan sesebuah universiti, malah turut menjadi aset penting kepada negara. Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) adalah antara universiti yang giat melahirkan ahli akademik dan penyelidik bertaraf profesional di peringkat tempatan mahupun antarabangsa.

Workshop on Step by Step Guide to Writing Research Paper telah diadakan selama 2 hari bermula 2 -3 Oktober 2019 di Bilik Pangkalan Data, Perpustakaan Laman Hikmah, UTeM. Seramai 37 peserta yang terdiri daripada akademik, penyelidik serta pelajar pasca siswazah dari dalam dan luar UTeM telah menghadiri bengkel tersebut. Bengkel ini adalah anjuran Unit Bantuan Penyelidikan, Seksyen Rujukan, Bahagian Perkhidmatan Maklumat, Perpustakaan Laman Hikmah dengan kerjasama UTeMASA dan Pusat Pengurusan Penyelidikan & Inovasi (CRIM). Penceramah jemputan adalah Dr. Nurul Fadly bin Habidin yang merupakan Pensyarah Kanan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Antara objektif bengkel ini adalah meningkatkan daya saing antara akademia, penyelidik dan pelajar  untuk menghasilkan penerbitan jurnal yang berkualiti tinggi, memberi pendedahan kepada penyelidik kaedah/tips penulisan jurnal yang berkesan, dan meningkatkan penerbitan jurnal yang mempunyai impak faktor.

Bengkel ini telah mendapat maklum balas dan sambutan yang baik daripada peserta dan diharapkan perkongsian ini memberi semangat yang sangat positif kepada semua peserta yang telah hadir.